Виставка-пам’ять «Там цвіт прекрасний України довічним сном калинно спить…»

 

В серцях людських не вмерли Крути,

Вони проклали у майбутнє шлях,

Щоб гордо майорів навіки

Жовто-блакитний український стяг.

Було їх триста, тільки триста

Героїв – українських соколят.

Марія Коломий

 

Тим, хто загинув в боротьбі за волю і кращу долю України , хто  у розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є у кожного з нас – життя, присвячена  виставка-пам’ять   «Там цвіт прекрасний України довічним сном калинно спить…»

Бій під Крутами – це героїчна і водночас трагічна сторінка нашої історії, а 29 січня увійшло в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини. Бій тривав кілька годин. У результаті вдесятеро чисельніше російське військо, зустрівши неочікуваний опір, зазнало значних втрат і зупинилося на кілька днів на цьому рубежі. Відчайдушно і героїчно захищали свою землю юні українські патріоти. Усі стояли до останнього подиху. Тоді загинув цілий студентський курінь, триста юнаків – цвіт української молоді. Щоб будувати майбутнє, треба добре знати істинну історію, любити свою країну і гаряче бажати зробити її кращою. А історія наша вмита кров’ю і сльозами. Саме тому, ми повинні знати свою історію, своє минуле. Однією з найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами….

      Минають роки, та пам'ять про юнаків, які полягли під Крутами, не загине повік.

Виховна година на тему: "В серцях людських не вмерли Крути,вони проклали у майбутнє шлях".

 

В понеділок 29.01.24р. було проведена виховна година на тему"В  серцях людських не вмерли Крути,вони проклали у майбутнє шлях".

Мета: формування  в учнів почуття  патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого;формування й розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Вітчизни, на прикладі подвигу однолітків;формування інтересу до літератури про бій під Крутами.




Гасло до відзначення Дня Соборності – 2024 “Наша єдність – наша зброя”

 


Класний керівник групи № 20 Гузеєва Маргарита Михайлівна провела виховну годину на тему: «Однині є єдина незалежна Україна». Учні пригадали історичні події 1918-1919 років, наголосили на тому, що особливо важливо бути єдиними під час війни.

День Соборності України: історія свята

День Соборності України - це свято на честь проголошення першої Незалежності та Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

22 січня 1918 року незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а через рік, в 1919 році, в цей же день на Софійській площі у Києві відбулося офіційне об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Так вперше за багато століть історичні українські регіони об'єдналися в одну державу. 

 

 


Тематична прес-виставка «І обнялися береги одного, вічного народу!..»

 

Велична і свята, моя ти Україно!

Нам берегти тебе, Соборну і єдину,

І нам твою історію творить!

Ліна Костенко

 

 

Щороку 22 січня весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну Українську державу.

В український календар  дата 22 січня увійшла як День Злуки, День Соборності України, символ її єдності і незалежності.

Саме цій знаменній події і присвячено тематичну прес-виставку «І обнялися береги одного, вічного народу!..». Основу виставки складають книги та матеріали періодичних видань, світлини, документи, що висвітлюють період діяльності ЗУНР та УНР, а також особливості соборницького процесу доби української революції. Представлені видання, розкривають ідею єдності держави. Саме про це мріяли наші предки і саме за це століттями віддавали й зараз віддають свої життя тисячі українців, виборюючи своє право на сильну неподільну державу.

 

Нехай ніхто не половинить

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Боти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу,

Володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

 

Д.Чередниченко

 

Книжкова виставка-реквієм «ТРАГЕДІЯ ГОЛОКОСТУ: ІСТОРІЯ ТА ДОЛІ».

 

Людство, на хвилину зупинися.

У минуле спомин простели.

Над святою пам’яттю схилися

Тих, що безневинно полягли…

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам′яті жертв Голокосту. Цей день був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН тому, що саме в цей день, у 1945 році, радянська армія звільнила в'язнів концтабору Освенцим. 

         Голокост – це організоване та планомірне знищення єврейського населення нацистами та їхніми союзниками в роки Другої світової війни. Жертвами голокосту стали близько 6 млн. євреїв (в Україні – понад 1,4 млн.). Це складало близько двох третин європейського чи третину світового єврейства. 
            
У літописі глобальної єврейської Катастрофи початок Голокосту в Європі пов'язують  з Бабиним Яром - місцем масових розстрілів на Україні. Бабин Яр був величезною братською могилою, де загинуло понад сто тисяч осіб - військовополонених, євреїв, циган, підпільників, моряків Пінської військової флотилії, партизанів, націоналістів, заручників... Всіх, хто вважався «ворогом Третього рейху».  

 До цієї жалобної дати у читальній залі бібліотеки ДНЗ УЦПТО
представлено книжкову виставку-реквієм «ТРАГЕДІЯ ГОЛОКОСТУ: ІСТОРІЯ ТА ДОЛІ». 

         Матеріали, запропоновані на цій виставці, оповідають про криваві роки Другої світової війни, про смертний вирок, винесений єврейському народові, про людей усіх національностей, котрі стали жертвами фашизму тільки тому, що любили свій народ і боролися за його свободу.

 

Година пам’яті «Пам’ятаймо кіборгів безсмертних»

 



Від стін терміналу зостались руїни,

Там кіборг загинув в боях не один.

За мир для народу, за Неньку-Вкраїну

Життям не один заплатив її син…

 

20 січня вся Україна вшановує пам’ять героїв-«кіборгів», які з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року в найзапекліших боях воювали за Донецький аеропорт та пройшли через 242-денне пекло… В останні дні захисту Донецького аеропорту 19 та 20 січня – там загинуло 58 вірних синів України… За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських військових.

         В бібліотеці ДНЗ УЦПТО проведено годину пам’яті «Пам’ятаймо кіборгів безсмертних», яку підготували працівники бібліотеки та викладач історії Діана Мокрянин. Присутні слухали виступ викладача  про тих, хто в оточенні противника довгі місяці, в спеку і холод, іноді навіть, без води і продуктів харчування, тримаючись на силі волі і адреналіні, обороняли Донецьке летовище; ознайомились із літературою, періодикою та публікаціями про легендарну оборону Донецького аеропорту, яка представлена на книжково-ілюстративній виставці «Кіборги – герої новітньої історії України»; переглянули документальний фільм «Аеропорт» та запалили лампадки і вшанували пам'ять героїв хвилиною мовчання.

         Сьогодні, як і дев’ять років тому Збройні Сили України продовжують стояти, як кіборги, захищаючи та звільняючи кожен клаптик нашої землі.

 

То чиїсь батьки, брати, сини
З Харкова, із Києва, зі Львова.
Шахтарі, таксисти… В час війни
Кіборгами стали тимчасово.

Наталя Мазур

 




Книжкова виставка "Книги-ювіляри 2024 року"

 

Читаючи  книжки, не завжди замислюєшся про час їх написання… Але

книги, як і люди, мають свій рік народження.

         2024 рік багатий на ювілейні літературні дати. Кожна книга має свою історію, в тому числі дату народження – рік, коли вона вперше була опублікована. З того часу починає нараховуватись її вік.

         Ювілей твору – це знакова подія, здатна привернути посилену увагу будь-якого поціновувача мистецтва красного слова. Це привід згадати й саму вельми відому книгу, і, звісно, її автора. Водночас ювілей такого роду – це ще й чудова нагода ще раз (а можливо, й уперше!) познайомитися зі знаним ювіляром, оцінити його переваги, дорікнути за якісь недоліки (буває й таке!) та, безперечно, винести свій авторитетний читацький вердикт.

Тішить, що такі книги є і в нашій бібліотеці. Тож запрошуємо вас  почитати книги-ювіляри. По-перше, це буде цікаво (багато книг перейшли 100-річний рубіж!!!). По-друге, це буде найкращим подарунком книзі-ювіляру.

Читайте! Приємного читання!

  • Іван Котляревський "Наталка Полтавка" -205
  • Іван Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я" -145
  • Іван Карпенко-Карий «Сто тисяч» -135
  • Іван Карпенко-Карий «Сава Чалий» - 125
  • Михайло Старицький "Маруся Богуславка» - 125
  • Микола Куліш «97» - 100
  • Микола Хвильовий «Санаторійна зона» -100
  • Микола Хвильовий «Я (Романтика)» -100
  • Володимир Винниченко «Сонячна машина» - 100
  • Іван Кочерга «Ярослав Мудрий» -80
  • Володимир Сосюра «Любіть Україну» - 80
  • Михайло Стельмах «Гуси-лебеді летять»- 60
  • Ліна Костенко «Маруся Чурай» - 45
  • Василь Шкляр «Характерник» -5

         Книги-ювіляри 2024 року вже вишикувалися на полицях і чекають на своїх читачів! Відзначимо ювілеї цих видань разом!


Екскурсії до Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т.Легоцького та у Художній музей ім. Й.Бокшая.

 

З метою вивчення історичного минулого Закарпаття з 08 по 12.01.2024 р. вихователь гуртожитку

ДНЗ УЦПТО Соколівська О.А. організувала із здобувачами освіти з числа дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування екскурсії до Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т.Легоцького та у Художній музей ім. Й.Бокшая.  

Під час екскурсій по місту здобувачі освіти познайомились із творчістю скульптора М.Колодко та відшукали його міні скульптури: ужгородського князя Лаборця, біля входу до Ужгородського замку, міні скульптуру Свободка, бравого солдата Швейка, якому всі потерли носа, щоб бути щасливими, міні скульптуру відомого художника Тиводара Костки (Чоніварі), Григорія Жатковича – першого губернатора Закарпаття часів Чехословаччини, угорського композитора Ф.Листа на пл.Жупанатській, пароплава «Карпатія» та інші. Здобувачі освіти отримали позитивні емоції від екскурсій.









День відкритих дверей «Бібліотека – світ нових можливостей»

                                                                                                                                            ...