Різдвяний подарунок бібліотеці ДНЗ УЦПТО

 

Подарунки отримувати завжди приємно… А ще приємніше їх отримати в Різдвяно-новорічний період.

         Приємним сюрпризом для бібліотеки ДНЗ УЦПТО став подарунок від Академія Української Преси  у партнерстві з Friedrich Naumann Foundation for Freedom Ukraine , які переклали з німецької навчальний посібник «Медіапедагогіка» (Даніель Зюсс, Клаудія Ламперт, Крістіна Трюльцш-Війнен). І два примірники цього посібника поповнили полицю літератури з медіаграмотності у нашій бібліотеці. Посібник охоплює величезне коло проблем та питань, пов’язаних з медіапедагогікою, медіаосвітою, медіакомпетентностями, медіаграмотністю. Книга має комплексний характер, дає достатньо повну картину стану цієї особливо важливої на сьогодні спеціальності. Видання є дуже актуальним, цікавим та потрібним.

         Працівники бібліотеки ДНЗ УЦПТО разом із користувачами щиро вдячні Академія Української Преси за співпрацю та такий гарний Різдвяний подарунок!

 

Виховний захід із здобувачами освіти :«Традиції святкування Різдва в Україні та країнах Європи»

 



20 грудня 2023 р. вихователь гуртожитку ДНЗ УЦПТО Соколівська О. А. провела виховний захід із здобувачами освіти «Традиції святкування Різдва в Україні та країнах Європи».

          Вихователь ознайомила здобувачів освіти із історією виникнення Різдва Христового: відзначення язичницькими народами дня зимового сонцестояння, народження нового Сонця від богині Коляди, запалювання різдвяних свічок,які символізують перемогу світлих сил над темними, а ще – життєвий шлях, який кожен із нас обирає самостійно, зображення Ісуса в яслах поруч із деревцями та свійськими тваринами ( шопа або вертеп 13 ст.), різдвяна яскрава зірка (Меркурій), що привела волхвів до хліва, де народився Ісус, поява різдвяних подарунків у Стародавньому  Римі та прикрашання ялинки на Різдво (15ст), виконання однієї із найдавнішої колядки світу «Свята ніч, тиха ніч», автор якої є австрійський священик Йозеф Мор, композитор Франц Грубер.

        Після перегляду відео фільмів «Святкування Різдва в різних країнах світу», «Традиції святкування Різдва в Україні» здобувачі освіти, порівнюючи звичаї та обряди,  визначили, що є спільного  та відмінного у святкуванні Різдва Христового в країнах Європи та в Україні.

        Виховний захід закінчився колядками та подарунками.






Книжкова виставка-інсталяція: «Сяйво Новорічних свят»

 

У році Новому
Здоров’я та миру!
Затишку в домі
Бажаємо щиро!
        Різдвяно-новорічні свята – найкраща пора для читання. Аби зайвий раз привернути увагу до книги та читання у бібліотеці нашого закладу оформлено книжкову виставку-інсталяцію «Сяйво Новорічних свят». Працівники бібліотеки разом із найактивнішими відвідувачами створили «книжкову ялинку», «книжкового сніговика» та «книжкового дракона», який є символом прийдешнього року. А доповнюють цю композицію «книжкові олені» та будиночки, що також створені з книг.
    Тож колектив бібліотеки хоче у цей непростий рік побажати кожному відвідувачу перейнятися духом свята і психологічно налаштуватись на приємну хвилю.
          Нехай прийдешній рік буде сповнений тільки позитивними емоціями та добрими подіями. Тепла і миру, вам, у ваших оселях та душах!
​Тож запрошуємо всіх відвідати нашу бібліотеку і сфотографуватися на фоні новорічних книжкових інсталяцій в бібліотечному стилі!

​Позитивні емоції та святковий настрій гарантуємо!







Книжкова виставка «Зупиняючи ядерний смерч…»

 



В Чорнобиль нас покликала сурма.

Пішли полки в бузковий первоцвіт.

Щоб не настала ядерна зима.

Ми йшли туди, ми рятували світ!

 

14 грудня в Україні відзначають День ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Трагедія Чорнобиля спричинила значні економічні, медичні, екологічні, морально-політичні наслідки для України, Білорусії, Росії та багатьох країн Європи. Наслідки аварії могли б бути набагато страшнішими, якби не самовідданість людей, що першими прибули до місця вибуху. Вони, ризикуючи життям, кинулися до реактора, аби відвернути трагедію,  рятували станцію і людей, не думаючи про себе, хоча добре усвідомлювали небезпеку.

З метою вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у читальній залі бібліотеки ДНЗ УЦПТО організовано книжкову виставку «Зупиняючи ядерний смерч…». Книги і публікації , представлені на виставці, розповідають про перші хвилини й дні після вибуху енергоблоку, про мужність і силу духу героїв-ліквідаторів, кому волею долі судилося першими взятися за приборкання атомної стихії. Тут також експонуються твори українських письменників, які передають тривожну атмосферу 1986 року. Документи найрізноманітнішого спрямування розкривають соціологічні, політичні, морально-етичні аспекти цієї трагедії та її наслідків.

 

Виховна бесіда на тему: «Знай свої права, та не забувай про обовʼязки»

 

13 грудня класний керівник 11 групи провела із здобувачами освіти виховну бесіду на тему: «Знай свої права, та не забувай про обовʼязки».

Під час заходу здобувачі освіти 11 групи самостійно формулювали особисті права, обговорювали обовʼязки та ознайомилися із Конвенцією про права людини.

На завершення виховної бесіди здобувачі освіти дійшли висновків, що особисті права не повинні перевищувати права інших і що існують закони, які визначають і їхні обовʼязки. Кожна людина повинна їх знати і дотримуватися, адже незнання закону не звільняє від відповідальності.

Зустріч присвячена Дню збройних сил України.

 


Вже традиційними у ДНЗ «Ужгородський центр ПТО» стали зустрічі з представниками Ужгородського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів праці.
11 грудня 2023 року така зустріч була присвячена Дню збройних сил України. Перед здобувачам освіти першого курсу виступили поважні гості, які поділились своїм великим життєвим досвідом та надали учнівській молоді настанови щодо достойної громадянина поведінки, важливості вивчення історії, збереження шани та пам’яті про тих, хто віддав життя за свободу України та тих, хто зараз стоїть на захисті зі зброєю в руках. Нагадали молодим людям про те, що вони мають опановувати професії, здобувати знання, щоб допомагати нашим захисникам та бути готовими до суспільно корисної праці. Наприкінці зустрічі Народний артист України Петро Матій заспівав українські патріотичні пісні.



Волейбольні змагання в рамках ініціативи "Пліч-о-пліч"

 

В рамках ініціативи "Пліч-о-пліч" в Ужгородському центрі професійно-технічної освіти вдало проведено волейбольні змагання під керівництвом Марини Безштанько та Олени Пилипюк. Цей спортивний захід був організований з нагоди Дня Збройних сил України та Дня Святого Миколая. Здобувачі освіти 1-2 курсів продемонстрували захоплюючу боротьбу за призові місця та отримали солодкі подарунки. Результати змагань такі: І місце – 21 група, ІІ місце – 10 група, ІІІ місце – 20 група.





Сьогодні відзначаємо День Збройних Сил України!

 Сьогодні відзначаємо День Збройних Сил України! Миру всім нам і безпеки!

Висловлюємо вдячність за мужність та відданість нашим захисникам! Слава Україні!



Виховний захід «Українські вечорниці на Андрія» .



В рамках проєкту «Вивчаємо українські традиції та звичаї» вихователь Соколівська 

Оксана Аркадіївна 30 листопада 2023 року провела із здобувачами освіти, які проживають 

у гуртожитку ДНЗ «УЦПТО» виховний захід «Українські вечорниці на Андрія» .

Мета заходу: виховання любові до України, звичаїв та традицій, обрядів наших предків,

виховання любові та поваги до батьків. Усвідомлення того, що здобувачі освіти є нащадками нашого

культурного надбання. Пробуджувати у здобувачів освіти пізнавальний інтерес до історії

українського народу, його культури, побуту. Формувати національну свідомість.

Свято розпочалося із цікавих історій, ігор та інсценівок, ворожіння. Завершилось свято

вікториною на кращого знавця української традиції «Криниця знань».




Цікава та актуальна зустріч директорів

  Ужгородська філія Закарпатського обласного центру зайнятості   "Працевлаштування випускників центрів професійно технічної освіти, про...