Екскурсія на тему: «Карпатська Україна на світанку свободи»

 


До 85-ої річниці проголошення незалежності Карпатської України.

В краєзнавчому музеї навчального закладу  14 березня  керівник музею Гузеєва Маргарита Михайлівна провела екскурсію на тему «Карпатська Україна на світанку свободи». Учні ознайомились з  історичними подіями на Закарпатті  1938-1939 р.р. Після Першої світової війни територія Закарпаття увійшла до складу Чехословаччини. У жовтні 1938-го року було проголошено автономію Карпатської України зі столицею в Ужгороді, де постав свій уряд. Для захисту краю  в Хусті була створена Організація народної оборони «Карпатська Січ». В ніч на 14 березня  1939-го року на  Карпатську Україну напала Угорщина.

85 років тому, 15 березня 1939 року, Сейм Карпатської України проголосив незалежність краю, було ухвалено Конституцію, державну мову — українську, синьо-жовтий прапор та національний гімн "Ще не вмерла України...". Таємним голосуванням Сойм Карпатської України обрав першим президентом держави Августина Волошина, а прем’єр-міністром Юліана Ревая.







Немає коментарів:

Дописати коментар

День читання книги

  Читати - це найдешевше  та найкорисніше  задоволення на землі Григір Тютюнник  6 вересня щороку відзначають День читання книги. Сьогодні у...